Az Ördög

The Devil

Directed by: Michael Curtiz, Hungary, 1918

Hungary, 1918


Cast and Credits

Production Phönix Filmgyár Rt, Budapest
Distribution Phönix Filmgyár Rt, Budapest
Producer Mór Ungerleider
Director Michael Curtiz
Scenario Iván Siklósi
Based on Franz Molnar
Director of Photography József Bécsi
Cast Leopold Kramer [Az oerdoeg]
Victor Varconi [Száki János festőművész (as Várkonyi Mihály)]
Erzsi B. Marton [Jolán]
Erzsi B. Marton [László Alfréd]
Cläry Lotto [Selyem Cinka modell]
Cläry Lotto [Tóth Elza, János joevendőbelije]
Lajos Réthey [András, János inasa]
Margit Lux
Margit Lux

Technical specifications
Category: Feature Film
Technical Details: Format: 35 mm, 1:1,33 - Ratio: 1:1,33 - Color,, 1614 meters, 5 reels
Sound System: Ton
First Screening: September 10, 1918 in Budapest, Royal-Apolló

General Information

Az Ördög is a motion picture produced in the year 1918 as a Hungary production. The Film was directed by Michael Curtiz, with Leopold Kramer, Victor Varconi, Erzsi B. Marton, , Cläry Lotto, in the leading parts. We have currently no synopsis of this picture on file; There are no reviews of Az Ördög available.

Bibliography
Mozgófénykép Híradó, 1918/37
Mozihét, 1917/39; 1918/4, 17, 23, 35, 37, 40, 51, 1919/1
Mozi-Világ, 1918/27, 36, 37
Színház és Divat, 1918/50
Színházi Élet, 1918/21, 35, 40, 41
Pesti Hírlap, 1918. szeptember 11
Világ, 1918. október 5. dec- 22.
Budapesti Hírlap, 1918. december 14, 15.
Pesti Hírlap, 1918. december 14, 15, 22
Magyarország, 1918. december 14.
Népszava, 1918. december 14.
Az Ujság, 1918. december 17
Paimann’s Filmlisten, 1918/131
Belügyi Közlöny, 1920. 1261., pg
Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 105., pg
Csonka Mária: Visszafelé pergetett film. In: Vörös Film, 1919. B, pg 1959. 16., pg
Nemeskürty István: A magyar filmesztétikai irodalom 1919-ben. In: Vörös Film, 1919. B, pg 1959. 83., 91., pg
Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. B, pg 1961. 355., pg
Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). B, pg 1965. 46., pg
Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. B, pg 1967. 25., pg
Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). B, pg 1974. 53, 61, 63, 65., pg (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
Gaál Éva: A magyar film kulturális szférája 1896-1919 között. B, pg 1975. 53, 112., pg (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Referenzen zum Film in anderen Datenbanken:

Disclaimer
The information above does not purport to be exhaustive, but give the level of information to our database at the time of last update. All figures are best knowledge and belief researched to, legal claims arising from incorrect or missing information are expressly rejected.
Due to the current law in some countries can be held responsible person who addresses refers to having a criminal content spread may or criminal content and pages further refer, unless he closes clear from such liability. Our links below are researched to the best of my knowledge and belief, but we can not accept in any way for the content of these web pages and links from us any liability. We provide this explanation by analogy from all countries and all languages of. Quotations, if not otherwise marked, in the usual right to quote with identification of the sources added.
The copyright lies with the authors of these quotes - Az Ördög (1918) - KinoTV Movie Database (M)